English
N 52 21'41.09" / E 4 59'32.92"
Ijburg Amsterdam / Nederland
28/11/2020 / 17:02:53 / +00:00 GMT
Eigenaren bank [PDF]

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft door Droog een exclusief relatiegeschenk laten ontwikkelen voor belangrijke buitenlandse relaties. De wens bestond om naast het bestaande geschenk, de Holland Agenda met een oplage van vijftigduizend stuks, ook een relatiegeschenk te ontwikkelen dat exclusiever en op een hoger niveau gebruikt zou kunnen worden. Een geschenk voor Nederlandse ambassadeurs en consuls-generaal wereldwijd om aan hun belangrijkste contacten cadeau te doen, met een totale oplage van duizend stuks.

Om tot een creatief en innovatief idee te komen is een ontwerpwedstrijd uitgeschreven onder de in Nederland werkende ontwerpers. Aan de hand van een uitvoerige briefing met een programma van eisen is de wedstrijd uitgezet binnen het bestand van ontwerpers waar Droog mee samenwerkt, op de website van Droog en via de verschillende ontwerpopleidingen in Nederland.

Uit zestig inzendingen werd door de directeuren van Droog, Gijs Bakker en Renny Ramakers,  een selectie gemaakt van tien finalisten [pdf], die voorgelegd zijn aan de jury. Deze jury, bestaand uit Jan Hoekema, Nikki Gonnissen, Ed Annink and Guus Beumer en voorgezeten door Flip de Heer, (voormalig) secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft na uitgebreid beraad unaniem gekozen voor het ontwerp van Claudia Linders: Space To Take Place.

Droog is een internationale designonderneming die in 1994 is opgericht en opereert vanuit Amsterdam. De ontwerpmentaliteit van Droog staat dicht bij de mens en de producten vertellen elk een eigen verhaal over thema’s als: onthaasten, herinneringen, nostalgie, hergebruik, vakmanschap en natuur. Droog wil met haar activiteiten bijdragen aan het internationale designdebat en gaat daarbij uit van wisselwerkingen tussen industrieel ontwerpers, maar ook grafisch vormgevers, modeontwerpers en architecten van over de hele wereld.

Claudia Linders is als architect opgeleid aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en in 2001 gestart met Labeled, een studio voor interdisciplinair onderzoek en ontwerp. Labeled initieert en adviseert in visie-, project- en conceptontwikkeling. Werk van Claudia Linders waarin deze benadering zichtbaar wordt is onder meer het project Dare to Unlabel, het project Stad op Straat en het Stedelijk Museum Ypenburg. Met Dare to Unlabel worden liefhebbers van mode uitgedaagd om designerlabels uit hun kleding te verwijderen in ruil voor het UNLABELED-label. Het project is in de collectie van Droog Design 2003 opgenomen. Claudia Linders is als coördinator Vormstudies verbonden aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam en als gastdocent aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam en de faculteit Civiele Techniek & Geowetenschappen van de TU Delft.